tisdag, november 07, 2006

Gayprotester

Foto: Ricardo Mir
Gick till Mea Shearim ikväll igen. Den här gången med kamera för att filma demonstrationerna mot fredagens gayparad. Var lite nervösa för att ge oss in mitt i området. Soptunnor och annat brann friskt. En polisman stoppade oss och sa att om vi var från pressen fick vi gå in, men det bästa var att vi tog fram kameran och visade att vi var från media. "Otherwise they will attack you with stones." En annan journalist vi träffade hade med sig en hjälm. Kändes inte betryggande.

Vi körde med Rics attackteknik - att gå fram till folk direkt och börja prata. Då brukar man ses som mindre av ett hot. Annars är det totalt omöjligt att försöka smälta in i det här området. Bara svarta kostymer, lockar och svarta hattar. Vi fick en hel del intervjuer. Jag trodde det skulle vara svårare, speciellt med språket. Men många var inflyttade amerikaner så det gick bra.

Alla vi pratade med tyckte självklart att det var hemskt att homosexuella skulle få ha en parad. Framför allt störde de sig på att det var i Jerusalem, men egentligen var det inte okej nånstans. En del tyckte att andra fick vara homosexuella om de ville, men att de inte skulle få visa det öppet på det här sättet. "It's nothing to be proud of." Många tyckte inte ens att det var okej att vara bög i smyg.

Några störde sig på att vi var där. En kille skrek på hebreiska att vi skulle dra därifrån. Nu fick det räcka. Några kastade smällare efter oss. Då valde vi att gå. (Har blivit känsligare för allt som låter som pistolskott sen jag flyttat till den här regionen). Men det som jag blev mest störd på var en kvinna som kom fram och sa att det var fel av oss att komma hit och filma folk. Vi förklarade att vi frågade alla innan vi började filma om de ville ställa upp, men det räckte inte. "This is a religious neighbourhood and the men here should not have to talk to a woman like this. It is wrong to make them look at a woman and speak to her like this. This is a from area." Tydligen var det mer okej om Ric höll i kameran. Att det var han som ställde alla frågor redan som det var spelade tydligen ingen roll. Och det var inte heller några problem för henne att prata med honom uppenbarligen. Hypokrati! Eller så är det bra jag som inte fattar reglerna.