tisdag, november 07, 2006

Belägringen av Beit Hanun är över


I morse fick jag reda på att IDF (Israeli Defence Forces) hade dragit sig ut från Beit Hanun efter 6 dagars belägring. Det är ju bra för dem som bor där förstås. För mig innebar det lite extra jobb, fick göra om ståan som ska sändas i TV3 ikväll. Men samtidigt fick jag en möjlighet att se området efter Israels operation. Det är alltid intressant att med sina egna ögon se effekten på en sån plats.

På väg dit i taxin insåg vi att det hela ändå var långt ifrån över. Vid Jabaliya fick vi svänga av huvudvägen som stängts av av någon anledning för att fortsätta genom små bygator. Hela tiden hörde vi israeliska helikoptrar i luften och eldgivning på avstånd. Det är då man önskar att man satt i ett pressfordon med "TV" skrivet stort på taket. Så klart är risken liten att man ska träffas av något, men när man sitter där vet man ju med någon del av hjärnan att risken ändå inte är lika med noll.

I Beit Hanun var alla gator i princip lera. Tanksen hade kört upp mycket. En del hus var pepprade med skott eller hade stora hål efter granateld. Men folket var ute på gatorna igen. En del ungar lekte i sandhögarna som skapats, några kvinnor hade samlats för att sörja. En höll ett långt, långt tal för oss på arabiska. Vet inte vad hon sa, men arg var hon.

Fick nog en del bra bilder därifrån.