torsdag, november 09, 2006

Tufft vara gay i kommunfullmäktige

Var och pratade med Sa'ar Nathaniel i eftermiddags. Han jobbar i kommunfullmäktige och råkar dessutom vara gay. Efter att ha sett allt hat mot homosexuella i den här stan de senaste dagarna är jag imponerad av att han är där han är. Det måste vara många som vill ha bort honom, både för att han är icke-religiös och för att han är vänster, men framför allt för att han är gay och vägrar hålla tyst.

Han tyckte att de senaste dagarnas problem och att de kanske måste flytta paraden definitivt var ett hot med demokratin i Israel. Stämningen i Jerusalem oroade honom och han nämnde att många unga icke-religiösa flyttar härifrån. "Det kommer att bli svårt för Jerusalem att vara Israels huvudstad om den inte är till för alla."

Efter intervjun kom en kollega in i hans arbetsrum, en äldre man i ultraortodoxa kläder. "Akta dig för honom så han inte bränner upp dina sopor", sa Sa'ar. Tydligen var det okej att skämta om det i alla fall. På vägen ut såg jag att nästan alla runt om i fullmäktige var ultraortodoxa.