fredag, januari 26, 2007

Tur bland bosättningar i östra Jerusalem

Vi gjorde en tur i östra Jerusalem idag. Har sett mycket av det förr: bosättningar och muren, men nu fick jag mer grepp på situationen, koll på kartor och så. Intressant men deprimerande - om man tror på gröna linjen vill säga.

Den respekteras förstås inte på många ställen. Men vi började med att se resterna av ett hus som tillhörde en palestinsk familj. De hade förstås byggt det utan byggnadslov. Anledningen var att annan mark som mannen i huset ägt hade tagits av israelerna. Nu stod det en bosättning där. Han byggde alltså ett hus på en annan plats, 4 våningar. Alla hans barn och deras familjer skulle bo där. För en vecka sen hämtades han för förhör. När han kom tillbaka en dag senare var huset en hög med skrot. Och alla deras prylar var kvar där inne. Nu bodde delar av familjen i ett litet tält utanför rasmassorna. Han berättade att han spenderat alla sina pengar på det förra huset och visste inte vad han skulle göra nu. Det enda goda han ville nämna var att eftersom husset var byggt av så fint material så hade vissa grannar börjat misstänka att han var en israelisk infiltratör. Nu när huset var rivet var det i alla fall motbevisat.

Resten av turen bestod i att se hur muren dragits och bosättningar byggts upp på olika platser på fel sida gröna linjen. Tydligen anser t.o.m. Peace Now att det stora blocket Male Adumin ska tillhöra Israel i framtiden. Det är det blocket som mycket effektivt skär Västbanken i två delar. För att komma från södra till norra delen (t.ex. Betlehem till Ramallah) kommer man då alltid att behöva åka nästan via Döda havet. Det finns ingen väg som går där nu och det är svårbyggt genom öknen. Vägen mellan de två städerna blir också flera gånger längre än den borde vara.

Och det kan ju nämnas att utbyggnad av bosättningarna går emot både "Vägkartan för fred" och en FN-resolution. Men ändå ser alla bara på medan det händer. Och det kommer rejält försvåra för en palestinsk stat i framtiden.