tisdag, januari 23, 2007

Katsav åtalas - antagligen

Ja, det är nästan klart i alla fall, att Israels president åtalas för våldtäkt bland annat. Men innan det kan bli något åtal alls så måste han avgå frivilligt. Annars måste de vänta tills i juli då hans "tjänsteperiod" avslutas. Tills dess är han immun. Nu har han - och hans advokater - redan sagt att han ska avgå frvilligt om det blir fråga om åtal, men hittills är enda kommentaren från hans håll att han utsatts för en komplott från politiska motståndare. Jag undrar ju bara vilka politiska motståndare, eftersom presidentposten kan likställas med att var kung i Sverige, rent politiskt sett alltså.

För den oinvigde kan berättas att den här historien blev mest känd när ryske presidenten Putin inte visste att mikrofonen var påslagen och sa till israeliske premiärministern Olmert vid hans besök i Moskva att de i Ryssland var avundsjuka pga av vad Katsav åtstadkommit, eller något lika kryptiskt. Avundsjuka var i alla fall inblandat. Politisk kris alltså. På alla fronter.

Enligt bl.a. DN lät det så här:
- Hälsa presidenten, som verkligen överraskade oss, sade Putin om sin israeliske kollega Moshe Katsav.
Sedan försvann signalen, men enligt ryska journalister fortsatte Putin:
- Vilken kraftfull man han visar sig vara! Han våldtog tio kvinnor — det trodde jag inte. Vi är alla överraskade och avundsjuka.