onsdag, november 01, 2006

Spanjorer i Gaza lever farligt

Under måndagen blev en annan spanjor kidnappad i Gaza, en hjälparbetare. Ric funderade på att åka dit på tisdagen, men som vanligt blev killen släppt samma dag. Undrade om det bara var ett sammanträffande att två spanjorer kidnappats. Och undrar varför spanjorer har utsatts, de är "kända" för att vara ganska propalestinska här.

Jag fick också höra av Marta att hon och pojkvännen José också haft problem i Gaza. De stannade ju kvar när jag åkte hem förra tisdagen och bland annat fick de en intervju med familjen till kidnappade Emilios (spanska journalisten som kidnappades förra veckan, se tidigare inlägg) chaufför. Tydligen var chauffören inblandad i kidnappningen genom att han hade meddelat vilka tider Emilio lämnade sin lägenhet osv. Dagen efter Marta och José gjorde intervjun fick de samtal både från spanska konsulatet och från någon palestinsk kontakt de hade. De fick rådet att lämna Gaza fortast möjligt eftersom familjen de intervjuat letade efter dem.

Idag onsdag fick vi höra av vår fixare i Gaza att delar av Fatah är förbannade på Spanien för att de har lagt sig i förhandlingar angående frisläppandet av israeliska soldaten Gilad Shalit som kidnappades i Gaza i juni och dessutom förhandlingar kring de interna striderna mellan Hamas och Fatah. För mig låter det mer som om Spanien gör något bra som försöker få fram en lösning, men det uppskattas tydligen inte. Läskigt att vara spanjor i Gaza just nu.