torsdag, november 23, 2006

Pratade med Syriens informationsminister

Självklart har Syrien från börjat nekat till att de haft något att göra med mordet på industriministern Pierre Gemayel i Libanon. Syriens informationsminister Moshen Bilal går längre än så och tror det hela är en konspirationsteori mot Syrienvänliga intressen i Libanon. Många medier runtom i världen har skrivit att mordet skedde med extremt dålig tajming för Syrien. Bilal håller med.
- Libanons regering var svag och nu stärks den av att folk går ut på gatorna och ger sitt stöd.
Det han syftar på är förstås att Hizbollah sex ministrar lämnade regeringen nyligen som protest mot FN-tribunalen om Rafik Hariri-mordet. Begravningen av Gemayel blev en verklig antisyrisk protest enligt flera svenska medier, så stödet för regeringen och Syrienkritiska premiärministern Siniora har i alla fall synliggjorts genom mordet.
Syrien har också under senaste veckan gjort försök att öppna för diplomatiska relationer med Irak, något som Usa uppskattat. Bush har nämnt att Syrien kan bli en hjälp där.
- Mordet förstör våra försök att närma oss omvärlden, säger Bilal.
Han påpekar också att Libanons regering är ansvarig för säkerheten för ministrarna. Att en minister kan skjutas på öppen gata, i dagsljus av män utan masker tycker han är skumt. Om de inte direkt ligger bakom "så är de i alla fall med och täcker upp", anser han, och tillägger:
- Antisyriska röster i Libanon har länge varnat för att ett sådant här mord skulle ske. Som om de visste att det skulle hända.

Ja, det var lite konspirationsteori från Syrien. Hamnar i spanska och mexikanska tidningar imorn. Men inte i svenska, tror jag...