måndag, oktober 23, 2006

Extremhögern in i Israels regering

Såg precis nyheten att premiärminister Ehud Olmert tänker bilda koalition med ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu. Partiledaren Lieberman som antagligen blir vice premiärminister har gjort sig känd för uttalanden som att araberna i Israel ska fråntas sitt israeliska medborgarskap och istället ingå i en palestinsk stat. Dessutom har han sagt att Knessetmedlemmar som pratar med Hamas ska avrättas. Kontroversiell räcker inte till.

Arbetarpartiet som nu är i koalition med premiärministerns parti Kadima kommer inte att bli överförtjusta, men medierna här spår att de kommer att sitta kvar i regeringen ändå. Olmert säger att han behöver dem för att förhandlingar med palestinierna inte ska bli omöjliga.

Regeringen har varit väldigt skör sedan den kritiserades hårt för tillvägagångssättet i Libanonkriget. De behöver det extra stödet från Lieberman nu. Frågan är bara vad det här får för effekt på konflikten. Jag tror inte palestinierna bryr sig mycket, de ser i princip alla israeliska partier som fiender - extremhöger eller inte. Men vi kan nog glömma att det blir några fler utrymningar av bosättningar, som den i Gaza i augusti-september i fjol.